Üçlü Trabzan Nasıl Yapılır?

Tığ ile yapılan birçok örgü tekniklerinde en temel işlemlerin başında trabzanlar gelir. Tasarladığınız birçok üründe yapmak istediğiniz desenlerin büyük bir bölümünde trabzanları çeşitli formlarıyla da olsa kullanmak durumunda kalırsınız.

Trabzanların çeşitli şekilleri de vardır. ikili trabzan, üçlü trabzan şeklinde teknikleri vardır. Aralarındaki farklar ise tığın üzerine ipi kaç kere doladığımızdan ibarettir. Mesela ikili trabzanlarda ipi tığımızın üzerine iki kere dolarız. Üçlü trabzanlarda ise ipi tığımıza üç kere dolayarak modelimizi yaparız.

İşte tığ örgülerinde çok büyük öneme sahip trabzan tekniğinine ait üçlü trabzan yapılışı ;

Tüm tığ işlerinin başlangıcında olduğu gibi tekniği sergileyebilmek için küçük bir parça zincir çekiyoruz.
Tığın üzerine ipimizi üç defa doluyoruz ve beş tane zincir atlayarak altıncı zincire batıyoruz. 4 defada trabzanımızı yapıyoruz.
Sonrasında tığın üzerine ipi 3 kez dolayıp zincirin içinden 4 kere çekiyoruz. Her defasında tığımızda 5 ilmek oluşuyor.İlk olarak beşinci ve dördüncü ilmeği beraber alıp tığın ucuna aldığımız ipi ilmeklerin arasından geçirip ilmek sayısını dörde düşürüyoruz. Sonrasında aynı işlemi 3 kez daha tekrarlıyoruz. Yani bir sonrakinde dördüncü ve üçüncü ilmeği birilikte alıp tığ üzerindeki ilmek sayısını üçe düşürüyoruz.

Bu kez üçüncü ve ikinci ilmeği birlikte alıyoruz ve iki ilmeğimiz kalıyor geriye… Son kalan iki ilmeği de birlikte kesip üçlü trabzanı tamamlıyoruz. Sonrasında tekrar tığın üzerine ip 3 kez dolayıp dolayıp hemen yanındaki zincire batıyoruz..Bu işleme oluşturduğumuz zincir boyunca devam ediyoruz.

Dönüşlerde ise üç zincir çekerek elinizdeki örneği döndürerek hemen yanındaki trabzanın üzerine batarak sıranıza devam edebilirsiniz.

Trabzanlar örgülerde çeşitli şekillerde kullanılır. Aralarına zincir çekilebilir, üst üste yapılabilir. Tamamıyla örgü yapan kişinin yaratıcılığına ve ortay çıkarmak istediği ürüne göre değişebilir.

 

Üçlü Trabzan Nasıl Yapılır ? Eğitim Videosu

 

Paylaş:

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir