Overlok Nedir, Nasıl Yapılır ?

Bugün hepimizin mahalle aralarında dolanan ve hemen hepsi aynı ses kaydını kullanan overlokçuların yaptığı işlem olan overloktan bahsedeceğiz. “Overlok makinası ayağınıza geldi” diye başlayan bu ses kaydı hepimizin kulağının arkasında yer etmiştir. “5 dakikada yapılır hemen teslim edilir”.

Overlok yapımı halk arasında halı ve kilim kenarlarına yapılan bir işlem olarak bilinse de giyim ürünlerinde de bolca uygulanan bir dikiş yöntemidir. Konfeksiyonda özellikle penye kumaşlar üzerinde çokça kullanılır. Overlok nasıl yapılır sorusunun cevabını ve ne işe yaradığını yazının devamında bulabilirsiniz.

Önce overlok işlemi için kullanmak istediğimiz kumaşın kenarını düzgünce keseriz. Daha sonra kestiğimiz bu kumaşı asıl kumaşın üzerine katlayarak kaplarız. Overlok makinası yardımıyla ya da elle üst üste gelmiş kumaşlar sıra ve çapraz dikişlerle, kesilen kumaş ve asıl kumaş üst üste denk gelecek şekilde dikilir. Diktiğimiz bu iki kumaşın, yani kestiğimiz ve asıl kumaşın kenarları dışarı taşmayacak şekilde birbirine denk gelmelidir. İşte mahalle arasında gezen 5 dakikada yaptığı overlok işlemi bu kadar basit bir işlemdir.

Overloksuz kumaşı overloklu kumaştan ayırabileceğimiz bazı farlılıklar vardır. Overlok yapılmayan kumaşlarda, kumaş dış kenarlarından iplik iplik ayrılabilmektedir. Hatta zamanla bu ayrılmalar neticesinde kumaşta sökülmeler ve yırtılmalar meydana gelebilmektedir. Overlok işlemi kumaşlarda bu yüzden tercih edilmektedir. Overlok işleminden geçmiş kumaş daha dayanıklı olmakta yırtılma, sökülme riski taşımamaktadır. Eğer halı gibi ürünlerimizde daha uzun kullanım süresi istiyor isek overlok işlemi yapmalı ya da yaptırmalıyız.

Overlok yapılışı makinayla yapılabildiği gibi elle de yapılabilir. Ancak özellikle halı gibi kalın kenarlı kumaşlarda bu işlem çok zor ve zaman alıcı olmaktadır. Her hâlükârda bu işlem için overlok makinası kullanmak daha akıllıca olacaktır.

 

 

Paylaş:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir