Size bu yazımızda ilmekli nakış tekniğini anlatacağım. Bir havlu ya da battaniye kenarında sık sık rastlarız nakış modellerine. Çok şık ve hoş bir görünümleri vardır. Peki, ilmekli nakış nerden gelmektedir? İlmekli nakış, iğneyi bir önceki ilmeğin içinden geçirmek demektir. Üç tane kategoride bunu sizlere anlatacağım. Bu kategoriler; battaniye iğnesi, ilik işi ve Y iğnesidir.
Battaniye İğnesi (Blanket Stitch) Nakışı
Battaniye kenarı süslemede kullanılan bir teknik olduğu için battaniye iğnesi denir. Gelelim yapılışına.A noktasından çıkardığımız iğneyi B noktasına batırıyoruz ve C noktasından çıkarıyoruz. Çıkarırken A noktasından çıkardığımız ip iğnenin altında kalıyor. Resimdeki görüntüyü yakalamamız lazım.
İpi tamamen çekmiyoruz sadece resimdeki görüntüyü yakalamaya çalışıyoruz. En son C noktasında kalmıştık şimdi D noktasına batıp E noktasından çıkıyoruz. C noktasından çıkan ipin iğnenin altında kalmasını sağlıyoruz. Bu şekilde devam edince resimdeki görüntüye ulaşmış oluyoruz.
Bu işlemleri bir battaniye kenarına denediğimizde C ve E noktalarının yerine iğneyi battaniyenin arka tarafından çıkaralım ve ipliği iğnenin arkasından geçirelim.Resimde sol taraftaki gibi düz kenarlar kumaşın üzerine denk gelsin isterseniz sürekli kumaşın arkasından batarak yapmalısınız. Resimde sağ taraftaki gibi olsun isterseniz kumaşın önünden batarak yapmalısınız.
İlik İğnesi (ButtonholeStitch) Nakışı
İlik iğnesi battaniye iğnesinden farklı olarak düğüm atılarak yapılmaktadır. Düğme iliklerinde veya her türlü kenar işlemelerinde kullanılır.İlik iğnesinde A noktasında kalan ipliğimizi hem üstten hem de alttan iğnenin altından geçiriyoruz.Ardından resimdeki görüntüyü elde etmiş oluyoruz.
Y İğnesi (FlyStitch) Nakışı
Adından da anlaşılacağı gibi Y harfi şeklinde olmaktadır. Dikey olarak çalışabildiğiniz gibi yatay olarak da çalışabilirsiniz. Çiçek yapmak istediğiniz sıklıkla kullanacağınız bir tekniktir Y iğnesi tekniği.
A noktasından çıkarmış olduğumuz iğnemizi B noktasına batırıp ardından C noktasından çıkartıyoruz. Çıkartırken A noktasından çıkan ipliğin iğnenin altında kalmasına dikkat etmeyi unutmuyoruz. Bir V harfi elde etmiş oluyoruz şimdi de Y’nin kuyruğunu yapacağız.
C noktasından çıkarmış olduğumuz iğnemizi V’nin köşesinden birkaç iplik aşağıda olacak şekilde batıyoruz.Resimdeki gibi görünüm sağlamaya çalışıyoruz.
Bir cevap yazın