Amigurumi Nasıl Örülür Ve Nasıl Hesaplanır ?

Sizlere amigurumi paylaşımlarımıza yeni başladık. Peki amigurumi nedir nasıl örülür ve nasıl hesaplanır amigurumi‘ de matematiksel bir oran vardır bu nasıl yapılır. Peki bunu neden anlatıyoruz sizlere amigurumiye yeni başlayan hanımların çok sık bir şekilde düştükleri bir hata veya karşılaştıkları bir sorun vardır. Oda nerenden başladıklarını, hangi sayıda kalmış olduklarını bilmemeleri ve unutmalarıdır.

Helede bu işi yapan bayanın başında ufak afacanlar var ve kafası yoğun ise bu iş kaçınılmazdır. Aslında amgigurumi’de sıra hatırlamanın kolay bir  formülü var. Nasıl derseniz şu şekilde amigurumi örgü için sıra hatırlamanın hesaplaması şu şekilde ;

Amigurumi örgüye genelde altı(6) sihirli halka ile başlanır. Eğer sihirli halkanın nasıl yapıldığını bilmiyorsanız. Daha önce anlattığımız sihirli halka örgü nasıl yapılır ?  Fotoğraflı sihirli halka tarifini de öğrendikten sonra devam ediyoruz.

amigurumi-orgu-nasil-orulur

Amigurumi Nasıl Örülür ? Amigurumi Kısaltmalarının Anlamları Nedir ?

Amigurumi örgü nasıl örülür şeklinde arama yaparak araştıran hanımlar genelde amigurumi oyuncak tariflerinde aşağıdaki tarzda formüller görmüşlerdir.

6 sh
1a=12si
1si+1a=18si
2si+1a=24si
3si+1a=30si
3si +1e=24si

Evet gördük der gibisiniz. Peki siz amigurumi tariflerindeki  bu sembol ve formüllerin ve şekillerin anlamlarını biliyormusunuz. Bilmediğinizi düşünerek hemen anlatmaya çalışıyoruz.

sh=sihirli halka
a=arttırma
e=eksiltme
si=sık iğne.

Evet amigurumi örgü örmek biraz zor gelebilir fakat alıştığınızda çok güzel ve zevkli bir iş. Eğer hesaplamalara dikkat ettiyseniz sayıların artması ve azalmasıda aynı oranda ve şekilde olmaktadır. Amigurumi örgüde ilk olarak altı halka yaparak sonra 2. sırayı örüyoruz. Yani hesaplamımıza göre 1a=12si yani her sık iğneye 2 kez batarak ve 12 sık iğne elde etmiş oluyoruz.

amigurumi-nasil-orulur

Bu kısımdan sonra ilk başladığımızda uç kısmından armış olan ipi onüç (13) sık iğne olan başlangıç noktasından geçireceğiz.”

Amigurumi Örgüde Sıra Ve Sayı Hatırlamanın Kolay Ve Pratik Yolu Nedir ?

Üstte paylaşmış olduğumuz fotoğrafta görüldüğü gibi hem başlamış olduğumuz noktayı belirginleştirmiş oluyor ve arta kalan ipi değerlendirmiş oluyoruz.

3.sırada ise 1si+1a= bir sık iğne yaparak 2.sinde 2 batmak suretiyle iki sık iğne yapacak ve toplamında 3 sık iğne olmuş olacak.
4.sırada ise 2 sık iğne yaparak 3.de 2 batmak suretiyle toplamda 4 sık iğne yapacağız.
5.sırada ise 3 si+1a= 3 sık iğne yaparak 4.de iki batarak toplamda beş(5) sık iğne yapacağız.

 

” Evet can alıcı noktaya geldik. Bu kısımda dikkat ettiyseniz sürekli ikili batmaların sonun da oluşan toplam sayımız , sıra sayımızla aynı olamkta.Bu demek oluyor ki  3.sırada 3 sık iğne ,4.sırada 4 sık iğne, 5.sırada 5 sık iğne olmuş oluyor . Eğer kaç arttırım yaptığını unuttu iseniz veya şaşırdıysanız. Hemen ip koyduğunuz yerden saymalısınız. Örnek olarak 10 çıkıyor ise ilk sekizini sık iğne örerek 9. da iki batarak toplamında 10 sık iğne elde edin.”

Sevgilerle bizlere bu güzel anlatım ve değerli bilgiler aktaran Örgü Tutkudur kanalına teşekkür ediyoruz.

Paylaş:

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir